CEM - Centre Excursionista de Montesa

  • Aumentar fuente
  • Fuente predeterminada
  • Disminuir fuente
Home Activitats Detalls - PRV -147 BARRANC DE L'INFERN - Vall de Laguar (Marina Alta)

EMail Imprimir

CEM - Activitats

Activitat 

Títol:
PRV -147 BARRANC DE L'INFERN - Vall de Laguar (Marina Alta)
Quan:
15 desembre 2013 - 15 desembre 2013
Categoría:
Excursió

Descripció

BARRANC DE L'INFERN

PRV - 147

Vall de Laguar (la Marina Alta)

15/12/2013


1.- LA VALL DE LAGUAR.

La Vall de Laguar és un municipi format per un conjunt de tres pobles i un sanatori. Els pobles s'anomenen Campell (o poble Baix), Fleix (poble Mig) i Benimaurell (poble Dalt). A l'entrada de la vall s'hi troba la colònia i sanatori de Fontilles.

El topònim de Laguar prové de l'àrab i és una evolució de “Al-Agwar” que significa “les coves”.

La vall està formada per les vessants meridionals de les Serres de la Carrasca o d'Ebo i del Migdia i les septentrionals de la Serra del Cavall Verd o Serra del Penyó que resten separades pel riu Girona i els seus barrancs de capçalera. Tanmateix l'accident més espectacular de la vall és el Barranc de l'Infern: un profund solc excavat en la roca calcària per l'acció de l'aigua i que, hui en dia, fa les delícies dels barranquers.

Una orografia tan abrupta podria explicar la seua convulsa història des de les rebel·lions d'Al-Azraq a l'expulsió dels moriscs. Més de tres-cents anys de revolta protagonitzaren els moriscs valencians de la qual Laguar va ser el darrer bastió. Llauradors mallorquins van haver de repoblar la vall i la comarca. Ja ens hem fet ressò d'aquesta convulsa història a la crònica de la Mallada del Llop i a la descripció dels Frares de la Serrella.

Hui en dia en un context d'agricultura en declivi on encara destaca el conreu de la cirera amb indicació geogràfica protegida (IGP Cireres de la Muntanya d'Alacant) pren força el sector terciari on el turisme i les activitats de senderisme i d'aventura en són el principal exponent.


2.- VIATJE.

La sortida de Montesa serà a les 7:00 h. direcció Gandia per la CV-60, després anirem a Oliva i per la N-332 fins Ondara on prendrem la CV-731 fins Orba per a seguir per la CV-721 fins les escoles de Fleix on deixarem els cotxes i començarem la ruta. L'arribada es preveu al voltant de les 9 del matí.


3.- RECAPTE.

Feu bon recapte de l'esmorzar i d'aigua. Tot i que en el recorregut trobarem vàries fonts. Per a dinar podrem degustar l'olla de la Marina al bar Jalisco de Benimaurell per un preu mòdic. Qui vulga portar-se el dinar també podrà compartir taula amb tots. No oblideu protecció del sol, del vent i de la pluja.


4.- L'ITINERARI.

L'itinerari de l'excursió és tot un monument antropològic format pels milers d'escalons construïts pels moriscs tal i com conta la tradició popular. En un primer moment el sender és de baixada tot fent giragonses i evitant el barranc del Salt (el més alt de les comarques alacantines) pel forat de la Juvea. Arribats al riu Girona mamprendrem la pujada fins el pou de la Juvea i les Juvees d'Enmig. De nou en baixada pel sender del barranc de l'Infern passarem per la font de Reinós fins arribar a la llera del barranc. Remuntarem de nou fins les Juvees de Dalt tot admirant els penya-segats que dominen la profunda escletxa del barranc de l'Infern. Després baixarem fins el barranc de Racons per a remuntar de nou més escales morisques fins un magnífic balcó amb excel·lents vistes situat molt a prop de la font del Olbits des d'on ja per pista arribarem a Benimaurell, i després de dinar, tornarem pel camí del Rei fins Fleix, tancant així aquesta ruta circular correntment anomenada les escales dels moros i més modernament etiquetada per la Federació de Muntanya com “la Seu del Senderisme” al País Valencià. Podreu trobar més informació i més detallada al web AUNTIRDEPEDRA.

 

Usuaris Apuntats:

  • MIQUELET
Vos heu d'identificar per a apuntar-vos a l'activitat.

Últimes fotos

02-05-2014: EL PINSAPAR - SERRA DE GRAZALEMA Cadis (Andalusia) 02-05-2014: EL PINSAPAR - SERRA DE GRAZALEMA Cadis (Andalusia)
02-05-2014: EL PINSAPAR - SERRA DE GRAZALEMA Cadis (Andalusia) 02-05-2014: EL PINSAPAR - SERRA DE GRAZALEMA Cadis (Andalusia)

ESTADÍSTIQUES

Visites hui: 15
Visites ahir: 84
Visites aquest mes: 1402
Visites en total: 202876
Dades des de: 2009-02-11

Publicitat